Atatürk İmzası
K.Atatürk imzasında bulunan " K " harfi KAMAL kelimesinin kısaltmasıdır. İmzanın uzun yazılışı KAMAL ATATÜRK' tür. https://sozluk.gov.tr/ isimli resmi sözlük web sitesinde kamal kelimesinin bir Türkçe karşılığı olmadığı anlaşılmaktadır. Kamal kelimesi Özbekçe, Kazakça ve İbranice sözlüklerde farklı anlamlara sahiptir.
Kemal Atatürk 1935 yılı Ocak ayından itibaren resmi yazışmalarında ki adını KAMAL Atatürk olarak kullanmaya başlamıştır. Atatürk ölümüne kadar Kamal ismini kullanmıştır. 993815 B nolu resmi kimliğine göre adı Kamal Atatürk'tür.
Kamal isminden sonra Kamal Atatürk için şiirler bestelenmiş kitaplar yazılmıştır. En dikkat çekici kitap, CHP milletvekili Şeref Aykut'un 1936 yılında CHP Parti programı izahını anlatan Kamalizm isimli çıkardığı kitaptır. Kitapta çok ilginç bilgiler yer almaktadır. Kitabın orjinal halini bir çok basın yayın organı ve üniversiteler yayınlamıştır. Çankaya Üniversitesi PDF download linki: https://psi520.cankaya.edu.tr/uploads/files/Aykut%2C%20Kamalizm%20%281936%29.pdf
Kitabın bir çok yerinde kamalizmin bir din olduğu yazılıdır. Örneğin, Çankaya Üniversitesi'nin yayınladığı kitabın 3. sayfasında (PDF dosyasının 5. sayfası) bulunun ÖNSÖZ başlığının son paragrafında şöyle yazmaktadır.
"Kamalizm bunların üstünde yalnız yaşamak dinini aşılayan ve bütün prensiplerini ekonomik temeller üzerine kuran bir dindir."
Sayfa 15 (pdf sayfa 17): Kamalizim, bir dindir ki onun en büyük ve ana sıfatlrından birisi de devrimci olmasıdır.
Sayfa 79 (pdf sayfa 81): Gençlik ruhunun ihtiyacını yerine getirmek. Bu sebepledir ki Kamalizm dininin hiç şaşmayan, şaşırmayan orunçlu ve coşkun tapkanı yapmak, ona bu kudsal, ulusal ve kurtarıcı dini olanca derinliği ve inceliği ile oydamlamak ister. Ta ki Kamalizm dinine inanı artsın. İşte disiplin altında gençlik böyle olacaktır.
993815 B nolu, Kamal Atatürk'ün Nüfus Hüviyet Cüzdanı. (24.11.1934)
Atatürk imzası robert lisesinde ermeni asıllı bir öğretmen olan hagop vahram çerçiyan yaptırılmıştır. 1934 yılında Soyadı Kanunu’nun kabul edilmesiyle birlikte Mustafa Kemal’e Atatürk soyadı verildi” Ermeni Hagop vahram çerçiyan öğrencileri, Atatürk’e güzel bir imza numunesi armağan etme kararı alır. Karar öğrencileri tarafından Atatürk’ün hususi kalemi vasıtasıyla Boğaziçi’ndeki Bebek semti Komiserliği tarafından ermeni hagop vahram çerçiyan bildirildi.” çerçiyan'ın kaligrafideki uzmanlığı, çerçiyan'dan bizzat 5 adet imza örneği istenmiştir. Atatürk imzası, çerçiyan 24 saat içerisinde 5 adet imzayı hazırlamıştır. Ermeni kaligrafin hazırladığı beş imzadan bir tanesi olan imza, günümüzde Atatürk imzası olarak bilinmektedir.
Hagop Vahram Çerçiyan Robert Koleji'nden Bülent Ecevit ve Rahşan Ecevit'in hocasıdır. Rahşan Ecevit'in babası Namık Zeki (Aral) dedesi ise Makinist Halil Efendidir. Halil Efendi, bir Selanik göçmenidir. Hagop Vahram Çerçiyan, dönemin CHP yöneticelerine de hocalık yapmıştır, Selim Sarper, Turgut Menemencioğlu, ve Kasım Gülek CHP yöneticilerine ve bakanlardan bir kaçıdır.
2012 yılında, Bursa merkezli Artikel’in kurucusu işadamı Murat Özbalcı, ABD’de bir yazılım firmasına Atatürk’ün imzasını ve orijinal el yazısının fontunu yaptırmıştır. Atatürk yazı fontu ve Atatürk imza indir. Mustafa Kemal imzası.
Atatürk imza ve Atatürk el yazısı fontu önizleme yapabilir ve download edebilirsiniz.
Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadının verilmesini öneren kişi Türk Dil Kurumunun sekreteri Agop Dilaçar (Martayan) adında bir ermenidir.
Atatürk font
Atatürk imzası ve el yazısı font download, Atatürk imzası ve el yazısı font.